Fetih Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 48. suresi olarak bilinir. Toplamda 29 ayetten oluşmaktadır. Adını sure içerisinde geçen “feth” kökünden almıştır. Bu kelime, “zafer, galibiyet.” anlamı taşımaktadır. Maide Suresinden önce ve Cuma Suresinden sonra indiği düşünülmektedir.
İlk ayeti de Müslümanların yakında kazanacağı zaferi işaret etmektedir. Yani aslında Fetih Suresinin ilk ayetinde Mekke’nin fethedilişinden söz edilmiştir. Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasındaki anlaşmalar, cihat gibi konular ele alınmıştır. Bu yüzden de Müslümanlar için oldukça önemli bir süre olarak geçmektedir.
Peki, siz Fetih Suresi nedir, ne zaman okunur, biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, Fetih Suresi ile ilgili merak edilen birçok detayı yazımızdan öğrenmeniz mümkün. Fetih Suresi hakkında daha önce hiç duymadığınız bilgileri de sizler için derledik. Haydi, gelin, Fetih Suresinin içeriğine ve faziletlerine beraber göz atalım.
Fetih Suresi Nedir?
Kur’an-ı Kerim’de yer alan önemli surelerden biri Fetih Suresidir. Bu yüzden de Fetih Suresi nedir, ne için okunur şeklinde sorular sorulmaktadır. Savaşlarda, orduların sefere çıkmasından önce okunan Fetih Suresi, çok önemli faziletler barındırmaktadır. İçeriğinde Müslümanlar için büyük müjdelerin olduğu bilinmektedir.
Detaylı olarak incelemek gerekirse Fetih Suresi, hicretin altıncı senesinde inmiştir. Müşriklerle imzalanan Hudeybiye Anlaşmasıyla başlamaktadır. Ashab-ı İkram’ın övgü aldığı bir suredir. Aynı zamanda müminler için parlak istikbal, ganimet ve zaferlerden bahsedilmektedir.
Bazı ibret tablolarından da söz edildiğini görmek mümkündür. Son olarak da Mekke’nin fethi müjdelenmektedir. Mekke’nin fethi için yapılması gereken planları barındırır. Fetih Suresi’nde Allah’ın dininin galip geleceği bildirilmiştir.
Fetih Suresinin anlamı ve konusu da merak edilen noktalardan biridir. Bu sure içerisinde birinci ayette, “Biz sana apaçık bir fetih müjdeledik.” Sözü geçmektedir.
Bu ayetle beraber Mekke’nin fethi duyurulmuştur. İslam alemi için büyük bir önem taşımaktadır.
İçeriğinde en önemli noktalardan biri de Peygamber Efendimizin S.A.V Allah’ın kulu ve elçisi olduğu ispatlanmasıdır.
Toplamda beş sayfadan oluşan Fetih Suresi, Kur’an’da 510. Sayfadan başlamaktadır. 514. Sayfada bitmesinin yanında 26. Cüzde bulunmaktadır.
Peygamberimiz de bu süre için bazı yorumlarda bulunmuştur.
“Kim namaz içinde veya dışında bu sureyi okursa, Mekke fethinde Peygamberle birlikte olmuş gibi kabul edilir.” buyurmuştur.
Kur’an-ı Kerim’in en değerli surelerinden biri olan Fetih Suresi hakkında birçok yorum yapılmaktadır. Özellikle Peygamber Efendimiz S.A.V Fetih Suresi için dünyadan bile daha değerli olduğunu söylemiştir. Allah yolunda mücadele eden, savaşan kişileri bekleyen bir ödül olduğu müjdelenmektedir.
Farklı birçok sebepten ötürü de Fetih Suresinin okunması mümkündür. İnsanlar, bazı isteklerinin yerine gelmesi için Fetih Suresinden destek almaktadır. Bu noktada da özellikle Fetih Suresi neden okunur şeklinde sorular sorulmaktadır.
Bizler de tüm bu soru işaretlerine karşı danışanlarımızı en doğru şekilde bilgilendirmeyi önemsiyoruz. Fetih Suresinin tefsiri ile ilgili pek çok konuda da doğru bilgilerle buluşmanızdan yanayız. Zira çalışmalarımızın tümünde insanoğlunun hayrını öne alırız.
Fetih Suresi Neden Okunur?
Fetih Suresi hakkında araştırma yapanlar neden okunduğunu da merak etmektedir. Bu noktada bilgi edindiğinizde de pek çok sebepten ötürü okunacağını görürsünüz. Her muradınızın gerçek olması için okuyabilirsiniz.
Kişi bir istediği olduğu zaman Fetih Suresini okuduğunda, istediği kabul olmaktadır. Hem dünya yaşamı hem de ahiret için okunması mümkündür. Bu noktada birçok örnek verilmesi de mümkündür.Günümüzde bazı kişiler kısmetlerinin kapalı olduğunu düşünüyorlar.
Gerçekten de kısmetin kapalı olması söz konusu. Böyle durumlarda yaşanan sıkıntıların yok olması için Fetih Suresi okunur. Surenin okunmasının ardından kişinin kısmeti açılır. İş ve evlilik konularında yolu aydınlık olur.
Kişi bolluk ve bereket için de Fetih Suresini okumalıdır. Hanede, iş yerinde bereket olması adına sıkça okunmaktadır. Savaşlardan galibiyetle ayrılmak için de okunur. Bu yüzden Müslüman ülkeler için büyük bir önemi vardır.
Ülkemizde de yapılan operasyonlarda, savaş hazırlıklarında Fetih Suresi okunmuştur. Öğrencilerin sınavlardan başarılı sonuçlar alması konusunda da önemli bir etkisi vardır. Barındırdığı faziletler de saymakla bitmez. Hem Kur’an-ı Kerim’den hem de dua kitaplarından okuyabileceğiniz bu sureyi ezberlemeniz de oldukça faydalıdır.
Hadis kaynaklarını incelediğiniz zaman da Fetih Suresi ile ilgili birçok şeye ulaşabilirsiniz. Hz. Ömer’in kölesi Eslem de bu konuda bazı aktarımlarda bulunmuştur. Peygamber Efendimiz,
“Bu gece bana, üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha değerli ve güzel bir sûre indirildi.” buyurmuşlardır.
Sonrasında da Fetih Suresini okumuştur.
Birçok İslam âlimi tarafından incelenen bu sure, içerisinde birçok sır barındırmaktadır. Faziletleriyle insanlık ve Müslümanlar için bir hayli önemlidir. Bu yüzden de insanlar, bir arzuları olduğu zaman Fetih Suresini okumaktadır.
Elbette bu noktada Fetih Suresini okurken dikkat edilmesi gerekenlere de odaklanmak gerekir. Bizler de Fetih Suresini okumak isteyenler için dikkat edilmesi gerekenlere yer verdik. Detayları öğrenerek, bu surenin faziletlerinden sizler de yararlanabilirsiniz. Zira Yüce Allah, kendisini anan ve içtenlikle isteyenlerin dualarını kabul eder. “O ol der ve olur..”
Fetih Suresi Nasıl Okunur?
Fetih Suresi nasıl okunur sorusu, dualarının kabul olmasını isteyenler tarafından sorulmaktadır. Birçok kişi bu sureyi okurken nelere dikkat edilmesi gerektiğine odaklanmaktadır. Özellikle Fetih Suresinin en doğru şekilde okunması arzulanmaktadır.
Bu noktada dikkat etmeniz gerekenlerse birden fazla. Kur’an-ı Kerim içerisinden okunan sureninse temizlenmiş bir şekilde okunması gerekir. Yani kişinin gusül abdestinin olması istenir. Bununla beraber kişinin Kur’an-ı Kerim okuyacağından ötürü namaz abdesti de alması gerekmektedir.
Bazı kaynaklar içerisinde namaz adabına uygun olarak giyinilmesi gibi uyarılar da bulunur. Elbette bu gibi detaylar kişilerin mezheplerine göre birbirinden ayrılmaktadır.Fetih Suresinin okunması sırasında bedenen hazır olmanın yanında kişinin ruhen de hazır olması gerekir.
Yani isteklerinizin kabul olması için dualarınızı içtenlikle, samimi bir şekilde yapmalısınız. Fetih Suresini anlamını bilerek, hassasiyetle okumalısınız. Zira Allah, kullarının kalplerini bilendir. Apaçık bir samimiyetle istenen dualarınızsa kabul olur.
Allah, kullarının dualarını kabul edendir. Fetih Suresinde de “Onlar, kalplerinde olmayan şeyi dilleriyle söylüyorlar.” buyrulmaktadır. Bu durumdan sakınılarak okumak Müslümanlar için en hayırlı olandır.
Fetih Suresini okurken Arapça okunuşuyla okumak daha faziletlidir. Elbette okurken, nasıl telaffuz edildiğine de dikkat etmek gerekir. Çünkü Arapçada kelimeleri yanlış telaffuz etmek, farklı anlamların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Kişi Arapça okumayı bilmiyorsa o zaman Türkçe mealini okumasında da herhangi bir sakınca yoktur. Diğer yandan Fetih Suresinin okunması için belirli zaman dilimleri de söylenmektedir. Bu kıymetli surenin faziletlerinden faydalanmak için bazı öneriler sunulmaktadır.
Ancak kişinin Fetih Suresini okuması için belirli bir zaman dilimi olması şart değildir. İstediğiniz zaman okuyabilirsiniz. En hayırlı zamansa namazdan sonra okunmasıdır.
Fetih Suresi Ne Zaman Okunur?
Fetih Suresi ne zaman okunur şeklinde sorulan sorular için birçok cevap vermek mümkün. Çünkü bu kıymetli sureyi her zaman ve her yerde okuyabilirsiniz. Ancak özellikle Kur’an-ı Kerim’in okunmasının uygunsuz olduğu haller dışında okumanız daha doğrudur.
Bu duruma dikkat etmeniz gerekmektedir. Diğer yandan Fetih Suresinin namazlarda, namazdan sonra okunduğu bilinir. Bu surenin okunmasının en faydalı olacağı zaman dilimleri olarak yorumlanır. Hatta cami ve mescitlerde, Mübarek gecelerde de Fetih Suresi okunur.
Bunlara birçok örnek saymak mümkünken bazı uyarılarda da bulunmak gerekir. Fetih Suresini okumak için bir zamanı beklemek ve mekân arayışına girmek doğru değildir. Çünkü Kur’an-ı Kerim okumak isteyenlerin bunu geciktirmesi doğru değildir. Dilediğiniz zaman açarak okuyabilirsiniz.
Özellikle hangi zamanlarda ve hangi hallerde sizin için faydalı olacağı düşüncesine kapılmış da olmanız mümkün. O zaman sizlere bazı önerilerde bulunabiliriz. Kişi kendini çok bunalmış ve kötü hissediyorsa Fetih Suresi okumalıdır.
İçinden çıkamadığı karanlık, Fetih Suresi ile aydınlığa kavuşacaktır. Ruhsal şifa isteyenlerin yanı sıra fiziksel olarak yaşanan problemleri engeller. Fetih Suresinin bu şekilde pek çok önemli bir etkisinin vardır. Kişi hastalıklara karşı şifa bulmak istediği zaman Fetih Suresini okumalıdır. Bolluk ve bereket istenilen zamanlarda, kısmetinizin kapandığını düşündüğünüzde de okunur.
Fetih Suresinin okunduğu en önemli zamanlardan biri de ülkenin savaşa hazırlandığı dönemlerdir. Savaş hazırlıkları sırasında ordunun galip gelmesi için dört bir taraftan Fetih Sureleri okunur. Müslüman âleminde Fetih Suresi ordular ve savaşlar için büyük bir önem taşır.
Kişi günde bir kez Fetih Suresi okuduğu zaman, o gün kötülüklerden korunur. Başına gelecek bela ve musibetler engellenir. Allah’ın izniyle beraber muradına ermiş olur. Peygamberimiz,
“Kur’an’ı gerektiği şekilde güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’an’ı heceleyip zorlanarak okuyan kimseye de iki kat sevap vardır.” buyurmuşlardır.
Fetih Suresi Faziletleri
Fetih Suresinin birden fazla sırrı ve fazileti vardır. İndirildiği zamandan bu yana İslam âlimleri bu sureyi incelemeye devam etmektedir. İnsanoğlu için bin bir hayır barındıran Fetih Suresinin faziletlerini de sizler için derledik. Bir araya getirdiğimiz bu bilgileri okuyarak sizler de faydalanabilirsiniz.
- Fetih Suresini, ayetlerini okuyan kişiler için manevi armağanlar bulunmaktadır. Bu sureyi sürekli okuyan Müslümanlar, meleklerin zikirlerinden nasiplenmektedir.
- Fetih Suresinin birden üçünü ayetine kadar okuyan kişinin işleri bollaşır. Dünya hayatında büyük nimetlere ulaşır. Kişi sürekli olarak yirmi dokuzuncu ayeti okursa şayet o zaman duaları kabul olur. Müslüman kişinin bir arzusu olduğunda sürekli olarak bu ayeti okuması önerilir.
- Her kim günde bir defa Fetih Suresini okursa o zaman tüm gün kötülüklerden korunur. Günde yedi kez Fetih Suresi okuyanların da ne muradı varsa gerçeğe dönüşür.
- Yaşadığı sıkıntılardan kurtulmak için Cuma gecesi nafile namazı kıldıktan sonra Fetih Suresi okuması faydalı olur. Bu sayede hem maddi hem manevi sıkıntıları birer birer yok olur.
- Ramazan ayının ilk gecesinde Fetih Suresini okuyanların o seneki rızkı bollaşır. Cenabı Hak, rızık kapılarını genişletir.
Fetih Suresi Arapça Okunuşu
Fetih Suresi Arapça okunuşu, bu sureyi okumak isteyenlerce araştırılmaktadır. Birçok kişi Fetih Suresinin Arapça nasıl okunduğunu öğrenmek için bu araştırmaları yapmaktadır. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken, Kur’an-ı Kerim’in Türkçe okunuşlarıyla değil, Kur’an-ı Kerimden okunmasıdır.
Okunuşları anlamak ve kolayca ezberleyebilmek için de okunmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yazımız içerisinde sizler için fetih Suresi Arapça Okunuşuna da yer verdik. Dilerseniz inceleyebilirsiniz.
“Bismillâhirrahmanirrahim.
1. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ(mubînen).
2. Li yagfira lekallâhu mâ tekaddeme min zenbike ve mâ teahhara ve yutimme ni’metehu aleyke ve yehdiyeke sırâtan mustekîmâ(mustekîmen).
3. Ve yansurakallâhu nasran azîzâ(azîzen).
4. Huvellezî enzeles sekînete fî kulûbil mu’minîne li yezdâdû îmânen mea îmânihim, ve lillâhi cunûdus semâvâti vel ard(ardı), ve kânallâhu alîmen hakîmâ(hakîmen).
5. Li yudhilel mu’minîne vel mu’minâti cennâtin tecrî min tahtihâl enhâru hâlidîne fîhâ ve yukeffira anhum seyyiâtihim, ve kâne zâlike indallâhi fevzen azîmâ(azîmen).
6. Ve yuazzibel munâfikîne vel munâfikâti vel muşrikîne vel muşrikâtiz zânnîne billâhi zannes sev’i aleyhim dâiratus sev’i, ve gadiballâhu aleyhim ve leanehum ve eadde lehum cehennem(cehenneme), ve sâet masîrâ(masîren).
7. Ve lillâhi cunûdus semâvâti vel ard(ardı), ve kânallâhu azîzen hakîmâ(hakîmen).
8. İnnâ erselnâke şâhiden ve mubeşşiran ve nezîrâ(nezîren).
9. Li tu’minû billâhi ve resûlihî ve tuazzirûhu ve tuvakkırûhu, ve tusebbihûhu bukraten ve asîlâ(asîlen).
10. İnnellezîne yubâyiûneke innemâ yubâyiûnallâh(yubâyiûnallâhe), yedullâhi fevka eydîhim, fe men nekese fe innemâ yenkusu alâ nefsihî, ve men evfâ bi mâ âhede aleyhullâhe fe se yu’tîhi ecran azîmâ(azîmen).
11. Se yekûlu lekel muhallefûne minel a’râbi şegaletnâ emvâlunâ ve ehlûnâ festagfir lenâ, yekûlûne bi elsinetihim mâ leyse fî kulûbihim, kul fe men yemliku lekum minallâhi şey’en in erâde bikum darran ev erâde bikum nef’â(nef’en), bel kânallâhu bi mâ ta’melûne habîrâ(habîran).
12. Bel zanentum en len yenkaliber resûlu vel mu’minûne ilâ ehlîhim ebeden ve zuyyine zâlike fî kulûbikum ve zanentum zannes sev’i ve kuntum kavmen bûrâ(bûran).
13. Ve men lem yu’min billâhi ve resûlihî fe innâ a’tednâ lil kâfirîne saîrâ(saîran).
14. Ve lillâhi mulkus semâvâti vel ard(ardı), yagfiru li men yeşâu ve yuazzibu men yeşâu, ve kânallahu gafûran rahîmâ(rahîmen).
15. Se yekûlul muhallefûne izântalaktum ilâ megânime li te’huzûhâ zerûnâ nettebi’kum, yurîdûne en yubeddilû kelâmallâh(kelâmallâhi), kul len tettebiûnâ kezâlikum kâlallâhu min kablu, fe se yekûlûne bel tahsudûnenâ, bel kânû lâ yefkahûne illâ kalîlâ(kalîlen).
16. Kul lil muhallefîne minel a’râbi se tud’avne ilâ kavmin ulî be’sin şedîdin tukâtilûnehum ev yuslimûn(yuslimûne), fe in tutîû yu’tikumullâhu ecran hasenâ(hasenen), ve in tetevellev kemâ tevelleytum min kablu yuazzibkum azâben elîmâ(elîmen).
17. Leyse alâl a’mâ haracun ve lâ alâl a’raci haracun ve lâ alâl marîdı haracun, ve men yutııllahe ve resûlehu yudhılhu cennâtin tecrî min tahtihâl enhâru, ve men yetevelle yuazzibhu azâben elîmâ(elîmen).
18. Lekad radiyallâhu anil mu’minîne iz yubâyiûneke tahteş şecerati fe alime mâ fî kulûbihim fe enzeles sekînete aleyhim ve esâbehum fethan karîbâ.
19. Ve megânime kesîraten ye’huzûnehâ, ve kânallâhu azîzen hakîmâ(hakîmen).
20. Vaadekumullâhu megânime kesîraten te’huzûnehâ fe accele lekum hâzihî ve keffe eydiyen nâsi ankum, ve li tekûne âyeten lil mu’minîne ve yehdiyekum sırâtan mustakîmâ(mustakîmen).
21. Ve uhrâ lem takdirû aleyhâ kad ehâtallâhu bihâ, ve kânallâhu alâ kulli şey’in kadîrâ(kadîran).
22. Ve lev kâtelekumullezîne keferû le vellevûl edbâra summe lâ yecidûne velîyyen ve lâ nasîrâ( nasîran).
23. Sunnetallâhilletî kad halet min kablu, ve len tecide li sunnetillâhi tebdîlâ(tebdîlen).
24. Ve huvellezî keffe eydiyehum ankum ve eydiyekum anhum bi batni mekkete min ba’di en azferakum aleyhim ve kânallâhu bi mâ ta’melûne basîrâ(basîran).
25. Humullezîne keferû ve saddûkum anil mescidil harâmi vel hedye ma’kûfen en yebluga mahıllehu, ve lev lâ ricâlun mu’minûne ve nisâun mu’minâtun lem ta’lemûhum en tetaûhum fe tusîbekum minhum maarratun bi gayri ilmin, li yudhılallâhu fî rahmetihî men yeşâu, lev tezeyyelû le azzebnâllezîne keferû minhum azâben elîmâ(elîmen).
26. İz cealellezîne keferû fî kulûbihimul hamiyyete hamiyyetel câhiliyyeti fe enzelallâhu sekînetehu alâ resûlihî ve alel mu’minîne ve elzemehum kelimetet takvâ ve kânû e hakka bihâ ve ehlehâ ve kânallâhu bi kulli şey’in alîmâ.
27. Lekad sadakallâhu resûlehur ru’yâ bil hakkı, le tedhulunnel mescidel harâme inşâallâhu âminîne muhallikîne ruûsekum ve mukassırîne lâ tehâfûn(tehâfûne), fe alime mâ lem ta’lemû fe ceale min dûni zâlike fethan karîbâ(karîben).
28. Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî, ve kefâ billâhi şehîdâ(şehîden).
29. Muhammedun resûlullâh(resûlullâhi), vellezîne meahû eşiddâu alâl kuffâri ruhamâu beynehum terâhum rukkean succeden yebtegûne fadlen minallâhi ve rıdvânen sîmâhum fî vucûhihim min eseris sucûd(sucûdi), zâlike meseluhum fît tevrât(tevrâti), ve meseluhum fîl incîl(incîli), ke zer’in ahrace şat’ehu fe âzerehu festagleza festevâ alâ sûkıhî yu’cibuz zurrâa, li yagîza bihimul kuffâr(kuffâra), vaadallâhullezîne âmenû ve amilûs sâlihâti minhum magfiraten ve ecren azîmâ(azîmen)”
Fetih Suresi Türkçe Anlamı
Fetih Suresi Türkçe anlamı, okuduğunuzu anlamanız için oldukça önemlidir. Bu yüzden Fetih Suresini okuyacak olan kişinin muhakkak anlamını da okuması gerekir. Okuduğunuz sureyi daha samimi ve içten bir şekilde okuyabilmeniz noktasında önemi büyüktür.
Arapça okumayı bilmeyenlerin de Türkçe meali okumasında herhangi bir yanlışlık yoktur. Arapça okumayı öğrenene kadar Türkçe mealini okuyabilirsiniz. İçerisindeki anlamları çözmek ve faziletlerinden faydalanmak için oldukça etkili olacaktır.
Bizler de bu gibi sebeplerden ötürü Fetih Suresinin Türkçe mealine yazımızda yer verdik. Ayetleri sıralayarak verdiğimiz meali okuyup, ayetlerin anlamlarını ayrı ayrı da incelemeniz mümkündür.
“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla,
1. Doğrusu biz sana apaçık bir fetih ihsân ettik.
2. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlar. Sana olan nimetini tamamlar ve seni doğru yola iletir.
3. Ve sana Allah, şanlı bir zaferle yardım eder.
4. İmanlarına iman katsınlar diye müminlerin kalplerine güven indiren O’dur. Göklerin ve yerin orduları Allah’ındır. Allah bilendir, herşeyi hikmetle yapandır.
5. Mümin erkeklerle mümin kadınları, içinde ebedi kalacakları, altlarından ırmaklar akan cennetlere koyması, onların günahlarını örtmesi içindir. İşte bu, Allah katında büyük bir kurtuluştur.
6. Ve o Allah hakkında kötü zanda bulunan münâfık erkeklere ve münâfık kadınlara, Allah’a ortak koşan erkeklere ve ortak koşan kadınlara azap etmesi içindir. Kötülük onların başlarına gelmiştir. Allah onlara gazap etmiş, lânetlemiş ve cehennemi kendilerine hazırlamıştır. Orası ne kötü bir yerdir!
7. Göklerin ve yerin orduları Allah’ındır. Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.
8. Şüphesiz biz seni, şâhit, müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik.
9. Ki, Allah’a ve Resulüne iman edesiniz, ve bunu takviye edip, O’na saygı gösteresiniz ve sabah akşam O’nu tesbih edesiniz.
10. Herhalde sana bey’at edenler ancak Allah’a bey’at etmektedirler. Allah’ın eli onların ellerinin üzerindedir. Kim ahdi bozarsa ancak kendi aleyhine bozmuş olur. Kim de Allah’a verdiği ahde vefa gösterirse Allah ona büyük bir mükâfat verecektir.
11. yakında a’râbilerden geri kalmış olanlar sana diyecekler ki, “Mallarımız ve ailelerimiz bizi alıkoydu. Allah’tan bizim bağışlanmamızı dile.” Onlar kalplerinde olmayanı dilleriyle söylerler. De ki: Allah size bir zarar gelmesini dilerse veya bir fayda elde etmenizi isterse O’na karşı kimin bir şeye gücü yetebilir? Hayır! Allah yaptıklarınızdan haberdardır.
12. Aslında siz Peygamber ve müminlerin, ailelerine geri dönmeyeceklerini sanmıştınız. Bu sizin gönüllerinize güzel göründü de kötü zanda bulundunuz ve helâki hak etmiş bir topluluk oldunuz.
13. Kim Allah’a ve Rasulüne iman etmezse şüphesiz biz, kâfirler için çılgın bir ateş hazırlamışızdır.
14. Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır. O, dilediğini bağışlar dilediğini azaplandırır. Allah çok bağışlayan çok merhamet edendir.
15. Siz ganimetleri almak için gittiğinizde geri kalanlar: “Bırakın biz de arkanıza düşelim.” diyeceklerdir. Onlar, Allah’ın sözünü değiştirmek isterler. De ki: Siz bizimle gelemeyeceksiniz. Allah daha önce böyle buyurmuştur. Onlar size: “Bizi kıskanıyorsunuz.” diyeceklerdir. Bilakis onlar, pek az anlayan kimselerdir.
16. A’rabilerin geri bırakılmış olanlarına de ki: Siz yakında çok kuvvetli bir kavme karşı savaşmaya çağırılacaksınız. Onlarla savaşırsınız veya müslüman olurlar. Eğer itaat ederseniz, Allah size güzel bir mükâfat verir. Ama önceden döndüğünüz gibi yine dönecek olursanız sizi acıklı bir azaba uğratır.
17. Köre vebal yoktur, topala da vebal yoktur, hastaya da vebal yoktur. Bununla beraber kim Allah’a ve peygamberine itâat ederse, Allah onu, altından ırmaklar akan cennetlere sokar. Kim de geri kalırsa, onu acı bir azaba uğratır.
18. Andolsun o ağacın altında (Hudeybiye’de) sana bey’at ederlerken Allah, müminlerden razı olmuştur. Kalplerinde olanı bilmiş onlara güven indirmiş ve onları pek yakın bir fetih ile mükâfatlandırmıştır.
19. Allah onları elde edecekleri birçok ganimetlerle de mükâfatlandırdı. Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.
20. Allah size, elde edeceğiniz birçok ganimetler vaad etmiştir. Bunu size hemen vermiş ve insanların ellerini sizden çekmiştir ki bu, müminlere bir işaret olsun ve Allah sizi doğru yola iletsin.
21. Bundan başka sizin güç yetiremediğiniz, ama Allah’ın sizin için kuşattığı ganimetler de vardır. Allah herşeye kâdirdir.
22. Eğer kâfirler sizinle savaşsalardı arkalarına dönüp kaçarlardı. Sonra bir dost ve yardımcı da bulamazlardı.
23. Allah’ın öteden beri gelen kanunu budur. Allah’ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın.
24. O sizi onlara karşı muzaffer kıldıktan sonra Mekke’nin göbeğinde onların ellerini sizden, sizin ellerinizi de onlardan çekendir. Allah, yaptıklarınızı görendir.
25. Onlar inkâr eden ve sizin Mescid-i Haram’ı ziyaretinizi ve bekletilen kurbanların yerlerine ulaşmasını men edenlerdir. Eğer kendilerini henüz tanımadığınız mümin erkeklerle, mümin kadınları bilmeyerek ezmek suretiyle bir vebalin altında kalmanız ihtimali olmasaydı, Allah savaşı önlemezdi. Dilediklerine rahmet etmek için Allah böyle yapmıştır. Eğer onlar birbirinden ayrılmış olsalardı elbette onlardan inkâr edenleri elemli bir azaba çarptırırdık.
26. O zaman inkâr edenler, kalplerine taassubu, câhiliyet taassubunu yerleştirmişlerdi. Allah da elçisine ve müminlere sükûnet ve güvenini indirdi. Onları takva sözü üzerinde durdurdu. Zaten onlar buna pek layık ve ehil kimselerdi. Allah her şeyi bilendir.
27. Andolsun ki Allah, elçisinin rüyasını doğru çıkardı. Allah dilerse siz güven içinde başlarınızı tıraş etmiş ve saçlarınızı kısaltmış olarak, korkmadan Mescid-i Haram’a gireceksiniz. Allah sizin bilmediğinizi bilir. İşte bundan önce size yakın bir fetih verdi.
28. Bütün dinlerden üstün kılmak üzere, Peygamberini hidayet ve hak din ile gönderen O’dur. Şahit olarak Allah yeter.
29. Muhammed Allah’ın elçisidir. Onun yanında bulunanlar da kâfirlere karşı çetin, kendi aralarında merhametlidirler. Onları rükûa varırken secde ederken görürsün. Allah’tan lütuf ve rıza isterler. Yüzlerinde secdelerin izinden nişanları vardır. Bu, onların Tevrat’taki vasıflarıdır. İncil’deki vasıfları da şöyledir: Onlar filizini yarıp çıkarmış, gittikçe onu kuvvetlendirerek kalınlaşmış, gövdesi üzerine dikilmiş bir ekine benzerler ki bu, ziraatçıların da hoşuna gider. Allah böylece onları çoğaltıp kuvvetlendirmekle kâfirleri öfkelendirir. Allah inanıp iyi işler yapanlara mağfiret ve büyük bir mükâfat vaad etmiştir.”
Sık Sorulan Sorular
- Fetih Suresi Üstte Taşınır mı?Fetih Suresinin insanlar için bir kalkan görevi gördüğü düşünülmektedir. Bu yüzden bir kâğıda yazılıp üzerinizde taşınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Safran, gül suyu karışımı olan bir mürekkeple yazılması önerilmektedir. Kişinin nazardan, düşmandan ve fakirlikten korunmasını sağlar. Ancak Kur’an-ı Kerim’in içerisinden bir sure olduğundan, dikkatli ve uygun vaziyette taşınması gerekir.
- Şifa İçin Fetih Suresi Okunur mu?Fetih Suresi çoğunlukla maddi isteklerin, ihtiyaçların gerçekleşmesi için okunur. Şifa niyetiyle okunması oldukça azdır. Ancak kişilerin isteklerinin gerçekleşmesine vesile olan bir suredir. Bu sebeple okunmasında bir sakınca yoktur. Karşılığı Allah’tan beklendiğinden, şifa için de okunur.
- Ölenlere Fetih Suresi Okunur mu?Kur’an-ı Kerim’in vefat eden kişiye okunması mümkündür. Bu yüzden Fetih suresini de okuyarak ölen yakınınıza bağışlayabilirsiniz. Sureyi okuduktan sonra sevabını ölen kişiye bağışlamanızda herhangi bir sakınca yoktur. Ancak çoğunlukla yaşayan Müslümanlar için okunmaktadır. Muradına ermek, ihtiyacını elde etmek amacıyla Fetih Suresi okunur.
- Fetih Suresi Nasıl Ezberlenir?Fetih suresi toplamda yirmi dokuz ayetten oluşmaktadır. Bu yüzden kolay bir şekilde ezberlenmesi mümkündür. Ezberlemeye başladığınız zaman hepsini tek seferde değil de sırayla ezberleyebilirsiniz. Ayetleri birkaç kez okuduktan sonra ezbere tekrar edebilirsiniz. Bu sayede parça parça küçük dualar ezberliyormuşsunuz gibi bitirebilirsiniz. Sırasıyla diğer ayetlere geçerek sonunda hepsini ezberlemiş olursunuz.
- Fetih Suresi Ne Anlatıyor?Fetih suresi, Hudeybiye Anlaşmasının önemini anlatılıyor. Müminlerin bu anlaşmanın önemini anlamadığı aktarılıyor. Özellikle umreye niyetlenip gidemeyen mümkünlerin teselli edilmesi geçiyor. Peygamber Efendimizin S.A.V Allah katındaki mertebesinden bahsediliyor. Aynı zamanda peygamberimiz ve ashabını ibadetten meneden müşrikler ve münafıkların acı sonları anlatılıyor. Fetih Suresinde anlatılan en önemli olaysa Mekke’nin fethi olarak bilinmektedir.
- Fetih Suresi Dilek İçin Okunur mu?Kişi dileğinin gerçekleşmesi için günde yedi kez fetih Suresi okursa, o dileği Allah’ın izniyle gerçeğe dönüşür. İnsanların her dilediği için ayrı ayrı günde yedi kez okuması önerilmektedir. Ayrıca günde bir kez okuyan kişi kötülüklerden ve başına gelecek zararlardan korunur. İşleri ve yaşayacağı olaylar daha hayırlı olur.
- Fetih Suresi Hangi Günler Okunur?Fetih Suresinin özellikle Ramazan ayının ilk günü başta olmak üzere tüm günlerde okunması önerilir. Ramazan ayı boyunca Fetih suresi okuyan kişiler için hadislerde birçok hayırlı bilgi verilmektedir. Ramazan ayında fetih suresi okuyan Müslümanların, Allah’ın himayesi altına alacağı bildirilmektedir. Ayrıca Cuma günü, Cuma namazından sonra okunması önerilen bir süre olarak bilinmektedir.
Bize Ulaşın
Fetih Suresi yazımızı nasıl buldunuz? Diğer yazılarımıza Dualar Kategorimizden erişebilirsiniz. Ayrıca bakım yaptırmak istediğinizde kendinize uygun gördüğünüz Bakım Formu’nu doldurduğunuzda bakımınız yapılır ve size geri dönülür. Bakımdan sonra ise, çıkan sonuca göre manevi anlamda yardım alabilir ve sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Metafiziksel tüm alanlarda, Astroloji, Tarot, Yıldızname gibi konular ve çeşitli büyüler hakkında sorularınıza cevap bulmak için Can Thor’a Whatsapp hattından ulaşabilirsiniz.
Astroloji ve Tarot Analizleri, Yıldızname Bakımı, Gideni Geri Getirme, Aşk Büyüsü gibi çeşitli büyüler hakkında da, alanında uzman ünlü Medyum- Metafizik Uzmanı Can Thor’a Whatsapp hattından ulaşabilirsiniz.
Medyum Can Thor sayesinde hayata ve yaşama dair tüm sorunlarınızı kökten bir şekilde çözeceğinizden emin olunuz. Yılların verdiği bilgi birikimi ve Tecrübesi ile gerekli yardımı en iyi şekilde alacaksınız. İnşallah.
Bu sayfamızdaki yazımız ilginizi çekmiş olmalı. Daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız. DUALAR